Vážka s dlouhým doletem

24.3.2016
Citace:
M.T.Hallworth et al., Tracking dragons: stable isotopes reveal the annual cycle of a long-distance migratory insect, Royal Society Biology Letters, , 5 December 2018 Volume 14Issue 12, DOI:https://doi.org/10.1098/rsbl.2018.0741
Zdroj
Samička vážky Pantala flavescens (foto John C. Abbott, University of Texas at Austin, via Wikimedia Commons).

Vážka Pantala flavescens, přestože není příliš velká, dokáže nejspíš překonat obrovské vzdálenosti. Naznačuje to studium genetických rozdílů mezi jedinci z velmi vzdálených stanovišť, které provedli Jessica Ware a Daniel Troast z americké Rutgers University spolu s dalšími kolegy ze Švédska, Japonska a Německa. Vážky P. flavescens ze Severní a Jižní Ameriky i východní Asie jsou geneticky překvapivě homogenní, což znamená, že se musí obstojně mísit mezi sebou po celé této obrovské rozloze. Při rozpětí křídel mezi 7,2 až 8,4 cm a délce těla 4,5 cm pro ni oceán zřejmě nepředstavuje žádnou překážku. U tak drobného tvora je to podivuhodné. Přímo ji sledovat během dlouhých letů zatím nedokážeme, protože nezbytná technika je příliš těžká. Zatím víme, že dokáže vystoupat až do výšky jednoho kilometru a při letu velmi zdatně využívá existujících vzdušných proudů. Drobounké tvorečky, na které za letu narazí, rovnou požírá. Je pravděpodobné, že důležitou roli při jejích cestách hrají pasáty i monzuny. V naší přírodě ji neuvidíme, protože v Evropě a Antarktidě nepřebývá.Její samičku vidíme na obrázku (foto John C. Abbott, University of Texas at Austin, via Wikimedia Commons).

Samice vážky Anax junius v Blackwell Forest Preserve, DuPage County, Illinois, 2009, foto Bruce Marlin, CC BY 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by/3.0.3.3.2019: Daleko doletí i vážka zelený látač (Anax junius, angl. common green darner), ale jenom některé generace. Její životní cyklus je dosti komplikovaný. Podařilo se ho popsat po 21 letech pozorování ve spolupráci s amatérskými vědci a izotopové analýze 852 vzorků křídel starých i 140 let. „Víme, že mnoho druhů hmyzu putuje, ale jen o některých máme přesné údaje o celém životním cyklu,“ vysvětluje spoluautor studie Colin Studds z University of Maryland. První generace přeletí na jaře k severu o více než 650 km, naklade vajíčka a zemře. Některé exempláře urazí až 2.500 km. Druhá generace se vrací na jih, naklade vajíčka a zemře. Třetí generace zůstává na místě a před smrtí klade vajíčka, která se líhnou příští rok na jaře. Celý cyklus řídí teplota.

 
Odeslat komentář k článku "Vážka s dlouhým doletem "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Vážka s dlouhým doletem " e-mailem

Diskuse/Aktualizace